2013. május 4., szombat

Vega percek



 
Immár lassan egy hónapja lakto-ovo vegetáriánus vagyok, illetve pontosabban, mivel eszem halat, pesco- vegetáriánus. Ha kiscsaládom tudná, felhördülnének, ahogy néhány modern és felvilágosult ismerősöm is tette. Azt gondolták, már csak zöldséget eszem, és semmi állati eredetűt – ha vegán lennék, éppen így lenne. Ha még tovább mennék a vegán étrendnél is, akkor csak friss, nyers zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanék. Mivel azonban az „én típusomban” ott van a „lakto” és az „ovo” szócska, ez azt jelenti, hogy eszem tejterméket és tojást is. Most hogy belegondolok, így, hogy még halat is eszem, szinte nem is vagyok vega J Mindenesetre százszor egészségesebben élek, mint előtte. Az egész egészséges táplálkozás mizériám a paleo- táplálkozásból indult – a paleósok azt mondják, együk azt, amit az ősember is, tehát felejtsük el a tejet, tojást, gabonát, a csokit ( brrrr), a hüvelyeseket. Mi marad? Hát sok-sok hús. Ha másra nem is, cirka egy hónapig tartó paleo étrendem arra jó volt, hogy átálltam a teljes kiőrlésű gabonafélékre (azt nem tudtam megállni, hogy semmilyen kenyeret ne egyek), kevesebb csokit ettem, és végtelenül meguntam a húst. Így lettem én vega. Ebben az egy hónapban annyit töprengtem azon, mit is főzzek, mint még soha életemben; sok inspiráló beszélgetést folytattam egy extofugyártó kollégámmal, aki jobbnál jobb receptekkel látott el, és egyre többet olvasok a  témában. Ma éppen a makrobiotikáról olvastam, erről születni fog egy bejegyzés is.

Most pedig a tofuról fogok írni, mintegy összefoglalva magam és mások számára, amit tudok róla.

A tofu (kínaiul doufu = 豆腐) vagy szójasajt a  szójatej megaltatásával és a visszamaradt „túró” összenyomásával készül, a kínai, japán és Dél-kelet Ázsia alapvető élelmiszere. Ahogy terjedt a vegetarianizmus, úgy terjedt a tofu az egész világon, mivel ez az egyik elsődleges alternatív fehérje forrás azoknak, akik nem fogyasztanak húst. A tofu íztelen és szagtalan, de jól átveszi egyéb élelmiszerek és fűszernövények ízét, ezért édes és fűszeres ételek elkészítésére is alkalmas. Állaga az egészen lágytól a keményig terjedhet, csak Japánban hétféle tofu készül, Kínában még több is. Lehet sütni, főzni, párolni; ami fontos, hogy elkészítése előtt fűszerezzük be, és hagyjuk néhány órát állni, különben semmilyen íze sem lesz.


De miért is jó a tofu?


Jó minőségű fehérjeforrás, s míg más fehérje tartalmú ételeket, mint a húst, tejtermékeket, vagy pl. babot nehéz megemészteni, a tofut sokkal könnyebb, ezért kisgyerekek, idősek és emésztési problémákkal küzdők is fogyaszthatják. Elsőrangú étel fogyókúrázóknak, alacsony kalóriatartalma miatt. Telített zsírsav és koleszterin tartalma alacsony, viszont gazdag ásványi anyagokban és vitaminokban. Beszerezni nálunk ázsiai élelmiszerboltokban lehet, nem drága, elkészítése gyors és egyszerű. Én az Ázsia Centerben szoktam venni, egy műanyag dobozkában (kb. akkora, mint amit a kínai éttermekben adnak, ha elvitelre kéred) négy vastag szelet van, körülötte víz. Nagyon fontos, hogy ha nem készítjük el rögtön, akkor cseréljük rajta a vizet, aminek mindig el kell lepnie a tofut. Így tovább eláll. Eddig én főleg kisütöttem, és főzelékre ment feltétnek, de készítettem cukkinival felfújtként, vagy rizs mellé zöldséges raguval. Kutatom a tofu recepteket, egyre több van belőlük az ismert honlapokon is szerencsére. Amint találok valami izgit, megosztom :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése